Instruktioner för högtalarutrustningen

Här visar vi steg för steg hur du gör för att använda utrustningen.

Viktigt att veta

  • Du som har lånat utrustningen har ansvar för att den används på korrekt sätt.
  • Det är viktigt att den som använder utrustningen noggrant läser igenom instruktionerna.
  • Ett tips är skriva ut instruktionerna och ta med. Det gör du genom att trycka på "Ctrl + P" (Windows) eller "Command + P" (Mac) och välj din skrivare. Klicka sedan på "Skriv ut".

Så här använder du utrustningen

Version 2022-06-16 

Högtalarutrustningen består av flera delar. Tillsammans utgör de ett stereo-system som är tänkt att placeras höger respektive vänster om filmduken. Det här får du med när du lånar högtalarutrustningen:

  • Två aktiva bashögtalare
  • Två stolpar
  • Ttvå aktiva medel/högfrekvenshögtalare
  • En linebox
  • Kablar 

Steg 1 – Börja med bashögtalarna

Börja med de två bashögtalarna. De ska stå underst. De två stolparna gängas i hålen mitt på bashögtalarna. 

Steg 2 – Justera höjden

Justera stolparnas höjd genom att vrida kragen motsols och därefter dra ut den övre delen ur den undre. När du har en lämplig höjd vrider du tillbaka kragen och sätter sprinten i ett av hålen för att säkra att den inte åker ner igen.

De mindre högtalarna träs på toppen av stången.

Steg 3 – Anslut ström till högtalarna

Varje högtalare behöver en egen strömkabel (så kallad apparat-kabel). Titta på baksidan av varje högtalare. Strömkabeln ska anslutas intill den röda 1/0-knappen (strömbrytaren).

Anslut strömsladdarna till en väggkontakt eller grenuttag. Vi rekommenderar starkt att högtalarna ansluts till ett dedikerat strömuttag med egen säkring för att undvika jord-brum och överbelastning av säkringen.

Steg 4 – Anslut signalkablarna

Nu är det dags att ansluta signalkablarna (XLR). Notera att dessa har olika längd. Koppla en sladd från bashögtalarens ”output”-kontakt till den mindre högtalarens ”input”-kontakt.

Anslut därefter en annan XLR-kabel till bashögtalarens ”input”.

Steg 5 – Anslut line-boxen

Denna kabel ska i sin tur anslutas till line-boxen. Line-boxens funktion är att anpassa en obalanserad signal från exempelvis en dator eller blu-rayspelare till en signal som högtalarna vill ha. Koppla kabeln till line-boxens ”Balanced output”. Vilken du väljer beror på hur du placerar högtalarna (höger eller vänster). Anslut också lineboxens strömadapter till ett strömuttag eller grenkontakt.

Steg 6 – Koppla in signalkällan

Till line-boxens input-kontakter ska du koppla din signalkälla. I det här fallet ansluts denna med RCA-kontakter (RÖD och VIT som motsvarar höger och vänster). Observera att vit = 1 = vänster så i det fallet skall du ansluta högtalarna som står vänster om duken till output 1 i steg 6.

Anslut därefter RCA-kabeln till din signalkälla som till exempel en dator eller blu ray-spelare.

Observera att line-boxen bör skyddas från väder och vind. Placera den gärna vid projektor/signalkälla alternativt på en skyddad plats intill högtalarna.

Steg 7 – Slå på strömmen och justera volymen

Slå på alla fyra högtalares strömbrytare och line-boxen på dess strömbrytare

 Du kan justera volym på flera platser i systemet. Varje högtalare har en volym-ratt. Det är rekommenderat att du vrider ner den till 0 vid monteringen. Även line-boxen har en volym-ratt. I många fall kan du även ställa volymen på signalkällan.

I det fall du kan ställa volymen på signalkällan (exempelvis en dator) så ställ denna på max. Ställ volymratten på line-boxen på cirka 50 procent och höj därefter försiktigt volym-ratten på varje högtalare. Hitta en bra volym för den plats där du ska genomföra arrangemanget redan i förväg och behåll därefter samma volym. Under filmvisningen använder du huvudsakligen volymratten på lineboxen för att justera volymen.

  • Senast granskad: 8 januari 2024