Hoppa till huvudinnehåll
Diarienummer
AKTNR 116733-119448

Virtual reality mot agorafobi

I Stockholms tunnelbana filmades med en särskild kamera ska användas i fobibehandling. Foto: Mikael Ström. Syntolkning: Tre personer kring en kamera på perrongen.

Film Stockholm har de senaste åren arbetat fram olika metoder för hur virtual reality (VR) kan användas som en resurs inom vården. Målet har varit att ta fram nya digitala verktyg för att skapa realistiska simuleringar och upplevelser som behandling av patienter. I ett pågående projekt samarbetar Film Stockholm med Gustavsbergs vårdcentral, KTH (Skolan för Datavetenskap och kommunikation, CSC) och Karolinska Institutet för att ta fram en metod för behandling av agorafobi med hjälp av ny VR-teknik.

NYHET: Fobibehandling med VR vinner innovationspris

Agorafobi kan yttra sig som skräck för trånga utrymmen eller offentliga platser med mycket trängsel. Med specialanpassade 360-gradersfilmer kan patienten i kontrollerad miljö träna på att vistas i ångestframkallande miljöer som en del av kognitiv beteendeterapi. Exempel på miljöer kan vara en hiss eller Stockholms tunnelbana. Läs mer om projektet här.

Behandlingen av patienter är igång och det här avsnittet av Vetandets värld handlar mer om det.