Hoppa till huvudinnehåll
Diarienummer
AKTNR 116745-118922

Stockholms läns museum

Stockholms läns museum arbetar kontinuerligt med projekt och flera har koppling till hälsa. I ett av Region Stockholms projekt på äldreboende, Seniorkultur, fick deltagarna fördjupa sig i en konstnärs liv och se på reproduktioner av hens konstverk. Denna insats går att beställa som kulturutbud, liksom programmet Se och upplev konsten som innebär att Länsmuseet kommer till ett äldreboende och berättar om den offentliga konsten på plats.

Länsmuseet har även deltagit i forskningsprojektet Rehabilitering med kultur som Danderyds sjukhus ansvarat för. Tillsammans med en konstpedagog fick smärtpatienter göra en skulpturvandring i centrala Stockholm i lugnt tempo med tid för reflektion och samtal om konsten. Projektet är beskrivet i rapporten Konsten att förändra sin egen subjektivitet (s.29 och framåt).

Vid ett annat tillfälle deltog patienterna i en måleriworkshop som hölls av Länsmuseets konstpedagog. Workshoppen utgick från betydelsefulla platser i deltagarnas förflutna. Museet har även genomfört en konstkurs med en annan deltagargrupp som fått måla, skulptera och teckna.

Tillsammans med kulturförvaltningens andra länskulturkonsulenter har Länsmuseet medverkat i en kulturinspirationsdag för personal inom äldreomsorgen där ett smakprov på programmet Se och upplev konsten gavs.