Hoppa till huvudinnehåll
Diarienummer
AKTNR 116746-118923

Slöjd Stockholm

Slöjd Stockholms hemslöjdskonsulenter har bidragit med kurser i slöjd och hantverk i kulturförvaltningens tidigare kultur och hälsa-projekt som Seniorkultur och Kultur på recept. I det senaste projektet Rehabilitering med kultur vid Danderyds sjukhus fick deltagarna under ledning av erfarna slöjdpedagoger hantera olika material och tekniker. Slöjden i projektet utgår från den praktiska kunskapen och vidareutvecklar var och ens förmåga genom användningen av flera sinnen. Projektet är beskrivet i rapporten Konsten att förändra sin egen subjektivitet (s.29 och framåt).

Kompetenscentrum för kultur och hälsa har ingått ett samarbete med Skarpnäcks stadsdelsförvaltning, för att förstärka senioraktiviteter med kulturkurser, bland annat slöjdande. Se en film från projektet - en kurs i ulltovning. 

Projektet Rum för död var ett samarbete mellan kulturförvaltningen, hemslöjdskonsulenterna och Arkitekturmuseet som rörde hur konst och hemslöjd kan användas av vården i livets slutskede.

Med Västerorts aktivitetscenter (VAC) samarbetade hemslöjdskonsulenterna kring hur aktiviteter som bokbinderi och textilhantverk kan bidra till en förbättrad hälsa hos ungdomar med särskilda behov. Personalen hade dubbelkompetens, både i psykiatri och hantverk.