Hoppa till huvudinnehåll
Stressforskningspodden

Lyssningstips! Den nya podden tar utgångspunkt i kulturyttringar kopplat till temat stressforskning.

Dans för parkinson

Läs om metoden Dans för Parkinson i tidningen Neurologi i Sverige

Unga asylsökande och nyanlända mår ofta psykiskt dåligt. Men regelbundna kulturaktiviteter i grupp kan ha positivt effekt på välbefinnandet.  Därför har Akademiskt primärvårdscentrum startat projektet ”Må bra med kultur”. I Farsta, Botkyrka och Norrtälje prövas nu ett nytt arbetssätt.

Bild på böcker i hylla

Hur man lever i medelåldern påverkar hjärnan på lång sikt. Det visar en studie från Göteborgs universitet som följt 800 kvinnor över 40 år.

Teppo Särkämö

Inom ramen för seminarieserien Brain and Culture bjöds forskaren Teppo Särkämö, docent i psykologi vid Helsingfors universitet, in för att berätta om sin forskning kring musikens påverkan i rehabilitering av hjärnan efter neurologiska skador.

Hjärnan

National Institute of Health har satsat 20 miljoner dollar över en period på fem år för forskning inom det så kallade Sound Health-initiativet.

Seminarium Stockholmstinget

Kompetenscentrum för kultur och hälsa arrangerade ett seminarium på Stockholmstinget den 14 november 2019 under rubriken ”Kulturens roll i folkhälsoarbetet”.

 

Nordic Journal of Arts, Culture and Health

Nu finns den första utgåvan ute av den nordiska tidskriften Nordic Journal of Arts, Culture and Health. Här presenteras olika perspektiv från det vetenskapliga kultur- och hälsafältet. 

Bild på Sandy Stone

Kompetenscentrum för kultur och hälsa bjuder in till seminarium med Sandy Stone den 18 november. Konstnären och medieteoretikern Sandy Stone räknas som en av grundarna till ämnet Transgenderstudier. 

Dans för parkinson på Balettakademin

Balettakademin i Stockholm har de senaste åren erbjudit danskurser för personer med Parkinsons sjukdom. Nu gör Kompetenscentrum för kultur och hälsa en satsning så att fler kan få ta del av kurserna. Dessutom ska effekten kartläggas genom ett forskningsprojekt. 

Sidor