Hoppa till huvudinnehåll
Diarienummer
AKTNR 116877-119446

Må bra med kultur för asylsökande

Akademiskt primärvårdscentrum (APC) har initierat projektet ”Må bra med kultur” där Kompetenscentrum för kultur och hälsa ingår i projektets styrgrupp. Målgruppen är unga asylsökande och nyanlända, en grupp som ofta lider av psykisk ohälsa. De ska få pröva olika kulturprogram en gång i veckan i åtta veckor, eftersom regelbundna kulturaktiviteter kan bidra till bättre välbefinnande.
 

Tre kulturgrupper har startat i Farsta, Botkyrka respektive Norrtälje. För att kulturinsatserna ska kunna bli bestående tar en lokal kulturkoordinator från respektive kommun fram var sitt kulturprogram utifrån de lokala förutsättningarna. Det kan röra sig om till exempel dans, teater, musik och konst. Kulturaktiviteterna leds av utbildade kulturpedagoger.

2020 genomförs en större satsning i form av sju grupper som kommer att utvärderas. Om resultaten därefter visar sig positiva kommer vården att ta ställning till om ”Må bra med kultur” kommer att vara bärkraftigt nog att spridas vidare i regionen. 

 

FAKTA

  • Tre grupper startade under 2019. Ytterligare sju grupper planeras under 2020.
  • Akademiskt primärvårdscentrum (APC) genomför projektet med statliga Uppdrag psykisk hälsa-medel som hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm fördelar.
  • Kompetenscentrum för kultur och hälsa deltar i styrgruppen för ”Må bra med kultur” och har fungerat som en kunskapsförmedlare av kulturens påverkan på hälsa.

 

Läs mer på Akademiskt primärvårdscentrum: "Må bra med kultur lanseras" (extern länk)