Hoppa till huvudinnehåll
Diarienummer
AKTNR 116744-118878

Länsmusiken

Länsmusiken i Stockholm har som uppdrag av Region Stockholm att arbeta främjande med musik i länet med prioritet barn och unga.

Klåjnklådan

Länsmusiken tar varje säsong fram ett subventionerat musikutbud med stor bredd och hög kvalitet för skolor och kommuner. Länsmusiken arbetar också med olika projekt som Klåjnklådan, en låda med instrument för barn som också innehåller förslag på sånger, boktips och beskrivningar av instrument som barn och personal kan bygga själva.

I samarbete med Kompetenscentrum för kultur och hälsa har Länsmusiken tagit fram en version av Klåjnklådan för äldre. För närvarande används väskorna med instrument i Sundbybergs stad.

Rehabilitering med kultur

Länsmusiken bidrog till Region Stockholms projekt Rehabilitering med kultur på Danderyds sjukhus. Två musikterapeuter arbetade med gruppen, där deltagarna fått träna sin röst i sång- och härmövningar och själva spela harpa, lyra och trumma. Följeforskningen har bland annat undersökt hur musiken hjälper till att läka och på så sätt kunna utveckla det terapeutiska som kulturen och musiken bidrar med.

Psykiatri och äldreomsorg

Länsmusiken har även samarbetat med Solna kommun och musikern Per Boysen som med instrumentet chapman stick arbetat med patienter inom socialpsykiatrin. Länsmusiken har fortsatt med andra musikprojekt för denna målgrupp.

Länsmusiken har erbjudit spelningar med Blåskvintetten ur Blåsarsymfonikerna till kommunernas äldreomsorg under våren 2019.

För särskolan

I övrigt samarbetar Länsmusiken med olika särskolor, i olika Skapande skolaprojekt, där eleverna får skapa musik själva tillsammans med professionella musiker och pedagoger. Elever från särskolor i hela regionen besöker också Länsmusikens skolkonserter regelbundet på Musikaliska som publik.