Hoppa till huvudinnehåll
Diarienummer
AKTNR 257-118858

Kulturaktiviteter

Här följer exempel på kulturaktiviteter som Kompetenscentrum för kultur och hälsa kan hjälpa er verksamhet att starta upp:  
Dansa utan krav

Dans för tjejer 13-19 år som vill pröva på att dansa för att må bättre. Fokus är på att slippa krav och på att få röra kroppen på ett sätt som känns bra och att ha roligt tillsammans. Varje danstillfälle innehåller också uppvärmning, danskoreografi, eget skapande, avslappning och reflektion. Max tolv deltagare per grupp.

Läs mer: Dansmetoden etableras i Stockholms Region

Dans och rörelse i äldrevården

Dagliga aktiviteter berikar äldreomsorgens vardag, särskilt om den får ske under längre tid. Låt de äldre lära känna en dansare eller en koreograf under några månader och upptäck ett givande samarbete. Dans och rörelse som anpassas utifrån de äldres behov och förmåga kan ge en ökad känsla av lust och meningsfullhet och dessutom bidra till bättre rörlighet.

Se en film: Äldre patienter på Handengeriatriken dansar för första gången

Dans för Parkinsonspatienter

För dig med Parkinsons sjukdom kan dans, eller Dance for PD som metoden kallas, bygga upp styrka och balans. Dansträningen utförs i lugnt tempo och det är rörelse, rytm, röst, styrka och mjukhet som övas. Det estetiska i dansen har stort värde, vackra uttryck och linjer skapas i glädje och gemenskap med andra. Fokus är inte på sjukdomen utan på hela människan.

Se en film: Parkinsonspatienter dansar på Moderna museet

Berätta med Ipad

Som ett fotoalbum med rörliga bilder och ljud. Tillsammans med en filmpedagog får äldre hjälp med att berätta en viktig händelse, om sitt yrkesliv eller sin barndom. Med Ipads, foton, uppslagsverk eller nätet tar en digital berättelse form att dela med anhöriga, vänner, personal eller andra boende.