Hoppa till huvudinnehåll
Diarienummer
AKTNR 116875-119679

Kreativ verkstad bygger relationer

Bilden visar två personer framför konstverk

Karin Engqvist och Simonetta Di Girolamo som arbetar på Affektiva mottagningen.

En gång i veckan samlas en grupp på åtta personer för att måla tillsammans i en kreativ verkstad på Affektiva mottagningen Globen i södra Stockholm. Mottagningen tar emot patienter med depressionssjukdomar och bipolära syndrom och alla i gruppen har skapat konstverk som nu pryder väggarna i mottagningens entré.
Kreativ verkstad vänder sig till personer som upplevt upprepat eller långvarigt psykiskt lidande oavsett diagnos. Gunilla Franzén som är en av deltagarna visar glatt upp sina tavlor och uttrycker hur mycket gruppen har betytt för henne:
 
- Jag bara älskar det här! Att måla är min stora passion. När jag håller på med färg måste jag ställa äggklockan på 20 minuter sen och bryta för att göra något annat. Annars går jag upp i det för mycket och kan inte sluta.
 
Ulrika Lindblad och Gunilla Franzen på vernissage
Ulrika Lindblad, Kompetenscentrum kultur och hälsa och Gunilla Franzén deltagare i Kreativ verkstad. 
 
Samordnare och projektansvariga för kreativ verkstad är psykologen Simonetta Di Girolamo och MB (medarbetare med brukarerfarenhet) Karin Engqvist. MB är en ny tjänst som innebär att man har egen erfarenhet av psykisk ohälsa och av återhämtning samt att man arbetar med dessa som redskap.
 
En av initiativtagarna Simonetta di Girolamo berättar om hur satsningen bidragit till att bygga relationer:
 
- Gruppen är jättefin! Jag upplever att den har en djup mänsklig betydelse. Deltagarna berättar om djupa trauman för varandra, men vi skrattar också jättemycket. Konsten blir ett medel för att skapa relationer som fortsätter även utanför gruppen. 
Utökad verksamhet i samarbete med Kompetenscentrum för kultur och hälsa
Några hundra meter bort från Affektiva mottagningen ligger Stockholms kulturskola och genom ett samarbete med Kompetenscentrum för kultur och hälsa kommer målargruppen under 2020-2021 få hyra in sig i kulturskolans lokaler. 
 
- Det är så roligt att mottagningen erbjuder måleri. Hittills har de använt ett litet mötesrum i sina befintliga lokaler, men genom att vi ser detta som ett förebildligt pilotprojekt kan vi gå in och förstärka verksamheten så att de får bättre möjlighet att låta fler deltagare att måla, säger Ulrika Lindblad, strategisk samordnare vid Kompetenscentrum för kultur och hälsa.