Hoppa till huvudinnehåll
Diarienummer
AKTNR 116894-119411

Utmaningar och möjligheter med dans på distans

Varje vecka brukar en grupp personer träffas för att dansa ihop på Balettakademien under ledning av danspedagogen Åsa N Åström. Våren 2020 har coronaviruset satt stopp för att träffas på plats och nu kör gruppdeltagarna istället hemifrån och följer Åsas instruktioner på skärmen.

Till tonerna av Nina Simones låt ”My baby Just Cares for Me” dansar tre av deltagarna loss framför sina skärmar hemifrån. Danspedagogen Åsa N Åström är på plats på Balettakademien, men i salen där deltagarna annars träffas och dansar ihop varje vecka, är det nu bara Åsa som befinner sig. Coronaviruset har satt stopp för vårens dansträffar på plats, men med teknikens hjälp kan många av dem ändå delta på distans.
 

 
Se filmen där deltagarna dansar hemifrån med Åsa N Åström som instruktör.


-Att hålla dans online är en utmaning, både för mig som pedagog och för deltagarna. Tekniken ska fungera och alla ska lätt kunna ansluta. Jag kan som pedagog inte få den direkta feedbacken från dansarna i hur rörelserna känns och uppfattas, och jag måste vara ännu tydligare med att det ska kännas säkert, berättar Åsa

Trots att det varit en del utmaningar att få det att fungera så dansar Lars, Eva och Anders på hemifrån och börjar vänja sig vid den nya situationen.

-Det är trots utmaningarna jättekul och spännande att prova. Vi känner oss mer och mer bekväma med situationen och varandra och vi har en härlig stund i dansen, säger Åsa.

Samtal med deltagarna

Några av deltagarna deltar i gruppen Dans för Parkinson på Balettakademien och några i gruppen Neurodansen på Neurologiska Rehabiliteringskliniken, Stora Sköndal med stöd av kulturförvaltningen.

Se ett samtal mellan danspedagogen Åsa och deltagarna här: