Hoppa till huvudinnehåll

Se filmen om Dansa utan krav

Kompetenscentrum för kultur och hälsa arbetar för att etablera "Dansa utan krav" på fler håll i Stockholms län. Nu har vi tagit fram en ny film där vi får möta representanter från Tyresö kommun som berättar som hur de lyckats bygga upp ett bra samarbete kring Dansa utan krav.

Dansa utan krav är en insats som främjar psykisk hälsa hos unga och Tyresö kommun är ett bra exempel på ett lyckat samarbete kring dansen. I den här filmen möter du representanter från kulturskola, elevhälsa och kommunpolitiker som ger sin syn på hur man bygger upp ett lyckat samarbete.

Väl förankrat samarbete och finansiering

Receptet på framgång kan sammanfattas i ett väl förankrat samarbete med ett politiskt beslut med finansiering i botten. Vi får också höra om de positiva effekter som dansen har på deltagarna. Medverkar i filmen gör Christina Holm, dansinstruktör Mandella Bjerking, kommunpolitiker Thomas Sundblad och skolsköterskan Roya Karimaghaee.

Klicka på bilden för att se filmen (öppnas i Youtube):

Om metoden Dansa utan krav

Forskningen visar att deltagandet i Dansa utan krav ger effekter såsom ökad självskattad hälsa, minskad smärta, trötthet och stress men också minskad användning av smärtstillande medicin. Ofta läggs en grund till fortsatta positiva levnadsvanor. Insatsen ger tydliga hälsoekonomiska vinster eftersom den är billig i förhållande till vinsterna i livskvalitet. 

Läs mer: Dansa utan krav - en metod för ungas hälsa