Hoppa till huvudinnehåll

Skarpnäck erbjuder seniorer kulturkurser

Tovningskurs Mötesplats Hammarbyhöjden

Under våren 2018 har Skarpnäcks stadsdelsförvaltning ordnat kurser med kultur för seniorer. Kompetenscentrum för kultur och hälsa har bidragit med kunskapsstöd. 

- Vi ville utvidga och utveckla vår verksamhet. Vi vet att människor mår bra av kultur, säger Yvonne Jägenstedt, enhetschef på Skarpnäcks stadsdelsförvaltning.

Kompetenscentrum för kultur och hälsa har fungerat som ett kunskapsstöd och en inspiration till att använda sig av kultur, och vad kultur kan vara.

- Vår stadsdelsförvaltning har redan mycket aktiviteter för seniorer, men vi ville utvidga och utveckla vår verksamhet. Vi vet att människor mår bra av kultur. Så i kontakt med Kompetenscentrum för kultur och hälsa anordnade vi nya typer av kurser med kulturinnehåll, säger Yvonne Jägenstedt, enhetschef på Skarpnäcks stadsdelsförvaltning.

Tovningskursen har letts av de två slöjdpedagogerna Elisabeth Hansen och Verena Haller  från Sinnenas Verkstad. De förmedlades via Slöjd Stockholm, Stockholms läns landsting. 

- Närvarokänslan och att kunna släppa andra tankar tror jag är väldigt välgörande. Man blir väldigt absorberad när man skapar, säger Elisabeth Hansen, en av slöjdpedagogerna. 

- Jag kommer ju upp tidigare på morgnarna, säger Inga-Lill Danneker, 80 år, en av deltagarna i kursen tovning med ull, om de positiva effekterna av att gå kursen.

Förutom tovningskurs erbjuds även seniorerna kurs i täljning, skrivarverkstad och hur man filmar med iPad.

Se en film från tovningskursen här nedan.