Hoppa till huvudinnehåll

Kreativ dans för äldre patienter

Dans på Handengeriatriken
Patienter på Handengeriatriken i Stockholm kan delta i kreativ dans, utan krav på prestation.
– Det handlar om att få känna att det friska i en finns kvar, säger Ulla Olsson, kultursamordnare på Handengeriatriken.

Sedan våren 2018 har det getts tillfälle att prova på kreativ dans för inneliggande patienter. Ulla Olsson, kultursamordnare och musiker på Handengeriatriken, har varit delaktig i planering och utförande tillsammans med Kompetenscentrum för kultur och hälsa.

Få kontakt med det friska 

– Det finns ett starkt behov hos människan att uttrycka sig konstnärligt och det har verkligen bekräftats i det här dansprojektet. Det handlar om att få kontakt med den delen av sig själv som inte är sjuk, att få känna att det friska i en finns kvar. Genom gruppverksamheten får man träffa andra och genom musiken får man i bästa fall en lustupplevelse också, säger hon.

Att grupperna är små – max sju deltagare varje gång – är för att det ska passa dem som inte vill eller klarar av att vara i större grupper.

Ett stycke yrkesdans

Idag är det tisdag och dags för dans igen. Fyra äldre män i rullstol och rullatorer har tackat ja till att delta. Danspedagog Åsa N Åström som leder gruppen låter deltagarna presentera sig. Musiken är till en början sfärisk och rörelserna lugna. Alla härmar Åsas rörelser. Instrumentell musik varvas med generationsanpassad musik som Frank Sinatra och tidig Lill-Babs. Det blir svängigt och muntert.

Sedan frågar Åsa vilket yrke deltagarna haft och vilka rörelser de brukade göra. Åke Andersson ägde en grillkiosk och visar i luften de rörelser som hörde till jobbet: vända burgare, spruta ketchup och senap på korv. Alla andra får göra likadant. Olle Åhström var bilmekaniker. Han böjer sig fram och låtsas skruva i muttrar i en motor. I slutet sätts alla rörelser ihop till ett stycke "yrkesdans". Det här är en annan sorts dans, någonstans i gränslandet mellan teater, dans och cirkelgympa.

"En toppengrej"

Efter dansstunden konstaterar alla deltagare de aldrig gjort något liknande tidigare i livet. Men alla är överens om att det faktiskt var roligt.

– Hur ni har lyckats får oss gamla gubbar att göra det här, det förstår jag inte, säger deltagaren Karl-Gustaf Berg och skrattar. Men jo, det är lagom skönt i hela kroppen, jag ska ju röra på mig. Det blir bättre då.

Äldsta deltagaren, 99-åriga Olle Åhström, tycker det här var "en toppengrej". Han tackar alla och vinkar till gruppen innan han styr ut rullatorn i korridoren.

Dansen bygger tillit

– I början undrade jag hur det skulle gå att möta nya människor vid varje tillfälle och inte kunna bygga något kontinuerligt, berättar dansledaren Åsa N Åström. Men det har blivit någon slags gemenskap i gruppen även fast man bara möts en enda gång. Dansen bygger tillit till ens egna rörelser och ger ett slags välbefinnande i att 'den här kroppen är min just nu, oavsett om jag har handikapp eller sjukdom i kroppen', säger hon.

Här kan du se en film från dansen på Youtube.

FAKTA Kulturprojektet vid Handengeriatriken
  • Projektet är ett samarbete mellan Kompetenscentrum för kultur och hälsa och Handengeriatriken Praktikertjänst N.Ä.R.A. Syftet är att utveckla det paramedicinska teamets verksamhet med kultur.
  • Det paramedicinska teamet består av fysioterapeuter och arbetsterapeuter, kultursamordnare/musiker, dietist, logoped och kurator som arbetar integrerat i grupp.
  • Dans och bildsamtal i små grupper för dem som inte klarar av större gruppaktiviteter. Dansen genomförts en gång i veckan. 
  • Finansieringen av lokaler, material och fast personal står Handengeriatriken för
  • Projektet har gett ett dokumenterat underlag för hur dans och bildsamtal fungerar som gruppaktivitet för äldre i geriatrisk vård.
Personer sitter på rad och pekar åt olika håll. Från vänster: danspedagog Åsa N Åström och deltagaren Antonio Suddo.