Hoppa till huvudinnehåll

Baskategori för aktiviteter.

Dansa utan krav. Infoträff för kommuner

Dansa utan krav är en dansmetod där rörelseglädje står i fokus, och som får unga tjejer att må bättre. Kompetenscentrum för kultur och hälsa välkomnar representanter för elevhälsa, kulturskolor och ungdomsmottagningar att lyssna när Anna Duberg, som är initiativtagare till metoden, berättar om forskning och tillämpning. 

Region Stockholm vill etablera ett länsövergripande samarbete kring metoden via Kompetenscentrum för kultur och hälsa. Läs mer om satsningen här.

VIDD-dagen. Tema: Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa bland ungdomar har ökat och VIDD-dagen syftar till att belysa ämnet psykisk ohälsa och även självmord. Hur kan du som lärare och ledare inom estetisk undervisning och verksamhet tänka i din yrkesroll? Kan vi avhjälpa och förebygga ohälsa? Vilken roll kan kulturskolan ha?

Föreläsningsdag Rehabilitering med kultur

Danderyds sjukhus bjuder in till en föreläsningsdag med tema Rehabilitering med kultur. Högspecialiserad smärtrehabilitering på Danderyds sjukhus har just avslutat ett forskningsprojekt inom Rehabilitering med kultur. Målgruppen har varit patienter med långvarig smärta och/eller postpolio och som varit i behov av språktolk. Flera andra forskningsprojekt kommer att presenteras som riktat sig mot patienter med Parkinson, hjärnskador och andra övergripande hälsoproblem.

Föreläsare:

Folk och Kultur 2019

Det kulturpolitiska konventet Folk och Kultur pågår i Eskilstuna 6-9 februari 2019. Kompetenscentrum för kultur och hälsa berättar om sin verksamhet under programpunkten ”Kulturens betydelse som hälsofaktor i vården”. Här får vi bland annat höra hur Stockholms läns landsting arbetar aktivt med konst på sjukhus och med virtual reality (VR) inom äldreomsorgen.

Infoträff om ny dansmetod

Kompetenscentrum för kultur och hälsa och DIS/Dans i Stockholms stad och län bjuder in till en infoträff om metodutbildningen Dansa utan krav - en metod med fokus på dans och rörelseglädje. Danspedagoger och representanter för Elevhälsan är välkomna.

VR inom äldreomsorgen - en resa i den digitala välfärden

Välkomna till konferensen ”VR inom äldreomsorgen - en resa i den digitala välfärden” på Tom Tits experiment den 15 november 2018. Det blir en resa i VR (virtuell verklighet). Deltagarna får en bild av VR:s potential och hur den konkret används i vården och relaterade områden idag.

Hör hur VR-glasögon  på barnsjukhus och äldreomsorgen används som stressreduktion eller som kulturella resor i olika världar. Lyssna på VR-pionjär och fysioterapeut Jesper Aggergaard som tar oss igenom vetenskapen, nuvarande applikationer och VR:s framtid i rehabilitering. 

Infofrukost om filmkurs för unga med psykisk ohälsa

Nu kan unga med erfarenhet av psykisk ohälsa i din kommun få pröva på film! Kompetenscentrum för kultur och hälsa, Film Stockholm och mediehuset Fanzingo bjuder in till en gemensam infofrukost för dig som arbetar med unga vuxna med erfarenhet av psykisk ohälsa inom Stockholms län. 

Tid: Torsdag 18 oktober kl. 9.00-11.00 Frukost serveras från kl. 08.30

Plats: Fatburen, Södermalms allé 36, plan 3 Usine Conference, rum Alsace

Anmäl dig till: ulrika.lindblad@sll.se

Sista anmälningsdag: Omvårdnad och bemötande med konstnärliga verktyg 7,5 hp

Uppdragsutbildning på Stockholms Musikpedagogiska Institut (SMI), Omvårdnad och bemötande med konstnärliga verktyg 7,5 hp. Kursen riktar sig till den som arbetar med äldre i vård eller omsorg och som vill bli bättre på att använda sig sång, musik och rörelse i sitt arbete. 

Sista anmälningsdag är 30 oktober 2018 för kursstart januari 2019. Gå direkt till anmälningsblankett. 

Temadag: Psykisk ohälsa bland barn och unga vuxna – livssmärta eller psykisk sjukdom?

Hur kan vi möta, förstå och stödja barn och unga vuxna med psykisk ohälsa? De medverkande har stor kunskap inom området, men från vitt skilda håll. Dagen vänder sig till alla som på ett eller annat sätt möter eller har ansvar för barn och unga vuxna. Sigtunastiftelsen anordnar en dag med temat Psykisk ohälsa bland barn och unga vuxna – livssmärta eller psykisk sjukdom?

Konferens: Helsefremmende drama og teater

Norsk konferens i Trondheim som handlar om det hälsofrämjande i drama och teater och hur det kan användas i vård och omsorg. 

Helsefremmende drama og teater

När: Torsdag 25 oktober, kl. 09.00-15.00
Var: Auditorium KA11, Kunnskapssenteret på Øya, Olav Kyrres gate 10, 7030 Trondheim

Konferensen är gratis, öppen för alla och hålls på norska och engelska.

Läs mer om konferensen här!

Sidor