Hoppa till huvudinnehåll
Diarienummer
AKTNR 116745-118216

Stockholms läns museum

Stockholms läns museum arbetar kontinuerligt med projekt och flera har koppling till hälsa. I landstingets projekt Seniorkultur fick deltagarna fördjupa sig i en konstnärs liv och se på reproduktioner av hens konstverk. Denna insats går att beställa i Kultur i vården-katalogen, liksom programmet Se och upplev konsten som innebär att museet kommer till ett äldreboende och berättar om den offentliga konsten på plats.

Museet har även på olika sätt deltagit i landstingets forskningsprojekt Rehabilitering med kultur som Danderyds sjukhus ansvarar för. Tillsammans med en konstpedagog fick deltagare göra en skulpturvandring i centrala Stockholm i lugnt tempo med tid för reflektion och samtal om konsten. Vandringen avslutades med en fika i Kungsträdgården. Projektet är beskrivet i rapporten Konsten att förändra sin egen subjektivitet (s.29 och framåt). I en annan insats deltog patienterna i en måleriworkshop som hölls av museets konstpedagog. Workshopen utgick från betydelsefulla platser i deltagarnas förflutna. Museet har även genomfört en konstkurs med en annan deltagargrupp som fått måla, skulptera och teckna.

Tillsammans med landstingets andra länskulturkonsulenter har museet även medverkat i en kulturinspirationsdag för personal inom äldreomsorgen där ett smakprov på programmet Se och upplev konsten gavs.