Hoppa till huvudinnehåll
Diarienummer
AKTNR 116762-118573

Litteratur

Sjukhusbiblioteken har en viktig roll att spela för att poesi, romaner, serier och pekböcker ska bli tillgängliga för alla slags patienter på sjukhus. Inom andra sammanhang som socialpsykiatri eller ett äldreboende kan högläsning, en läse- eller skrivarcirkel bidra till en känsla av sammanhang och meningsfullhet. Inte minst kan högläsning ge tillfälle till samtal utifrån de tankar som uppstår.

Från landstingets kulturförvaltning finns ett stort beställningsbart kulturutbud att beställa till vård- och omsorgsavdelningar. På Astrid Lindgrens barnsjukhus på Karolinska Institutet finns Bokskogen, där erbjuds litteraturverksamhet löpande. Regionbibliotek Stockholm har i boken Det är möjligt! samlat ”recept” på hur biblioteken kan samverka med till exempel äldreomsorgen eller socialpsykiatri.

Regionbibliotek Stockholm har även i ett samarbete med Demenscentrum och Demensförbundet publicerat tidningen Möten med litteratur som ger inspiration och kunskap om hur litteraturen kan bidra till en höjd livskvalitet för personer med demens och deras anhöriga.