Att tänka på när du visar film

Ska du visa film på en annan plats än en biograf, till exempel på en skola, en fritidsgård, ett bibliotek eller ditt lokala kulturhus? Då krävs andra visningsrättigheter, så kallade institutionella rättigheter.   

Som arrangör är det viktigt att du har koll på rättigheter och tillstånd, men också att du ser över förutsättningarna för en god audiovisuell upplevelse för publiken. 

Rättigheter för att visa film

När du ska visa rörlig bild för publik eller i offentligt sammanhang måste du alltid ha löst rättigheterna för det material du ska visa. Det innebär i praktiken att du inte får visa film genom privata streamingtjänster.

Ibland är det enkelt att lösa rättigheterna, kanske har du direktkontakt med upphovspersonen bakom materialet. I andra sammanhang kan du behöva lösa rättigheterna via en distributör eller annat bolag.

För att visa film i skola eller annan undervisning finns det vissa saker du behöver tänka på och ställen du kan vända dig till.

Detta gäller för att visa film i skola eller i undervisning

Visa film på allmän plats 

Ska du visa film på allmän plats är det viktigt att du löser tillstånden för att genomföra ditt arrangemang. Normalt behöver du både ha tillstånd för själva arrangemanget och också tillstånd av den som äger marken. Tillstånd för arrangemang löser du normalt hos polisen. 

Skapa en bra visningsmiljö

Fundera alltid över de rumsliga och tekniska förutsättningarna för att ditt arrangemang ska bli så bra som möjligt. Går rummet att mörklägga? Kommer alla i publiken att se filmduken? Hur skapar du så goda förutsättningar för återgivning av bild och ljud som möjligt? Förutsättningarna är ofta helt olika beroende på om du visar film i ett samtalsrum på biblioteket, en aula eller utomhus. 

Som arrangör är det viktigt att du har koll på rättigheter och tillstånd, men också att du ser över förutsättningarna för en god audiovisuell upplevelse för publiken. 

Behöver du låna visningsutrustning?

Vi erbjuder dig som arrangerar icke-kommersiella filmvisningar i Stockholms län kostnadsfri teknik för filmvisning.

Låna visningsutrustning av Region Stockholm

Vill du ha stöd och vägledning för att göra ditt arrangemang så bra som möjligt?

Våra filmkonsulenter arbetar med att stötta dig som arrangör. För stöd och vägledning kan du kontakta våra filmkonsulenter.

Kontakta Region Stockholms filmkonsulenter

  • Senast granskad: 20 september 2023

Du kanske också är intresserad av