Filmduk Moviescreens Airframe Easy500

Här visar vi steg för steg hur du gör för att använda utrustningen.

Viktigt att veta

  • Du som arrangör är ansvarig för att filmduken hanteras på ett korrekt sätt för att undvika olyckor och skador, både på filmduken, annan materiel och personer.
  • Det är viktigt att de personer som sätter upp utrustningen noggrant läser igenom instruktionerna. Är det några oklarheter, kontakta filmkonsulenterna.
  • Vi rekommenderar starkt att ni är minst fyra personer som hjälps åt för att rigga upp och ner filmduken. Det är viktigt att de som använder utrustningen noggrant läser igenom instruktionerna.
  • Ett tips är skriva ut instruktionerna och ta med. Det gör du genom att trycka på "Ctrl + P" (Windows) eller "Command + P" (Mac) och välj din skrivare. Klicka sedan på "Skriv ut".

Så här använder du utrustningen

Version 2022-06-16

Den här instruktionen börjar med en inledning på svenska och därefter följer tillverkarens instruktion på engelska. Börja med att läsa den svenska introduktionen och fortsätt sedan med tillverkarens instruktion.

Följande information är att betrakta som kompletteringar och förtydliganden till tillverkarens instruktion.

Steg 1 – Lägg ut presenningen

Börja med att lägga ut och förankra den medföljande presenningen. Den är till för att skydda filmduken mot skador men den utgör också en säkerhetszon där endast arrangörer ska vistas.

Steg 2 – Förankra filmduken

Filmduken måste förankras framåt och bakåt i över och underkant. Läs noga stycke 2.2.3 och 2.2.4 i tillverkarens manual. Välj gärna en plats där du kan förankra duken i fasta föremål. Är detta ej möjligt så använd de medföljande jordankaren som skruvas ner i jorden.

Vid blåsigt väder

Filmduken får ej användas när det blåser starkare än 10 meter per sekund. Kolla upp vindförhållandena genom exempelvis SMHI.

Här har vi använt träd och parkbänk som förankringspunkter.

Är du på ett hårt underlag rekommenderar vi att ni använder betongsuggor (medföljer ej) eller liknande för att förankra ordentligt. Om duken välter finns risk för personskada.

Steg 3 – Pumpa upp skärmen

Anslut pumpen till duken enligt instruktionen i tillverkarens manual och kontrollera att siffrorna 0/70 visas på displayen. Du behöver inte göra inställningarna för pumpen då vi redan har gjort grundinställningarna.

Den första siffran är ett Är-värde och den andra är ett Bör-värde. När du startar pumpen kommer den att fylla duken tills Bör-värdet uppnås. Därefter stannar pumpen men kontrollerar hela tiden att filmduken har rätt tryck. Låt därför pumpen alltid vara på. Den kommer automatiskt starta till och från för att kontrollera rätt tryck. Om det stör föreställningen kan den placeras i filmdukens case med locket på glänt. 

När du startar pumpen ska duken ligga på marken enligt instruktionen, dubbelvikt. När den får luft kommer den att resa sig upp. Det är då viktigt att ni håller i remmarna och balanserar duken så att den inte välter. När duken står helt upp kan ni fästa remmarna. 

Steg 4 – Säkerställ att duken är fäst mot ramen

Filmduken är fäst med gummiband mot den uppblåsbara ramen. Dessa kan släppa/lossna vid upp/ner-riggning. Sätt då tillbaka dem på samma sätt som de satt innan. Skulle ni behöva ersätta ett trasigt gummiband så ska nya finnas i case:t.

Steg 5 – Tömma duken på luft

Vid tömning av duken kan med fördel flera ventiler på duken öppnas. Styr duken så att den viker ihop sig som vid uppriggningen. Var noga med att duken blir helt tömd innan ni viker ihop den! För att öppna ventilen på bilden – gänga av locket och tryck in den vita ventilen. Den fjädrar då ut och släpper ut luft. Tryck på den igen för att stänga den.

Steg 6 – Packa ihop utrustningen

Filmdukens projektionsyta får under inga omständigheter ligga mot marken. Då blir den förstörd och du som arrangör ersättningsskyldig.

Duken tål fukt/regn men du som arrangör är ansvarig för att duken och samtliga tillbehör som pressning etcetera är torra när de packas ihop.

  • Senast granskad: 11 januari 2024