Hoppa till huvudinnehåll
Diarienummer
AKTNR 258-118734

Konst i vårdmiljö

Funderingar i väntrum av Stig Lindberg. En keramisk gestaltning på Nacka sjukhus

"Funderingar i väntrum" av Stig Lindberg på Nacka sjukhus. Foto: Per Mannberg. Syntolkning: En keramisk gestaltning i blå toner på vit korridorsvägg.

 

Region Stockholms kulturförvaltning driver arbetet med de konstnärliga gestaltningarna. Vårdmiljöerna  rymmer en fantastisk kulturskatt, Region Stockholm har ett konstbestånd på cirka 60.000 verk. Den ökar ständigt i samband med satsningen på framtidens hälso- och sjukvård.

I mötet med vården

Konsten i vården ska samverka med arkitektur och inredning och bidra till en visuellt attraktiv miljö, ute och inne, i personalutrymmen och vårdrum, i trappor och väntrum. Konsten bidrar till att skapa stimulerande vårdmiljöer och betyder mycket för patienters och deras anhörigas möte med vården.

Vill du fördjupa dig mer om konstens betydelse för människors möten med vården kan du läsa rapporten Konsten att vara specifik som fil.dr. Annika Wiik skrivit på uppdrag av förvaltningen.

Kompetenscentrum erbjuder en särskild workshop kallad Lär känna din konst som riktar sig till dig som arbetar på vårdavdelning och vill fördjupa sin kunskap om konsten i din arbetsmiljö.

Jobbar du på vårdavdelning och behöver hjälp med att flytta på konst, frakta bort trasig eller få ny konst? Alla ärenden hanteras men fyll först i formuläret på kultur.sll.se/konstanmalan. Därefter hör en konsthandläggare från kulturförvaltningen av sig.

För övriga frågor om konst i vårdmiljö, kontakt kulturförvaltningens kommunikatör Carin Fahlén: carin.fahlen@sll.se