Hoppa till huvudinnehåll

Välbesökt nordisk konferens om kultur och hälsa

aulan med gobeläng av Miriam Bäckström
Nordens experter inom fältet kultur och hälsa samlades i Stockholm 4 maj 2019 för en konferens om kulturens påverka på hälsan. Bakom arrangemanget stod Kompetenscentrum för kultur och hälsa i Region Stockholm.

Inom ramen för Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet anordnade Region Stockholm en kultur och hälsa-konferens på Karolinska Universitetssjukhuset Solna den 4 maj 2019. Det var den första konferensen i sjukhusets nya aula, och dagen blev välbesökt. Forskare och praktiker från Sverige, övriga Norden och Storbritannien föreläste om sina expertområden. De dryga 300 besökarna representerade både vård- och kultursektorn i Stockholm, andra delar av Sverige och andra nordiska länder.

– Det är viktigt att stärka erfarenhetsutbytet kring detta växande fält. Vi hoppas att den här dagen kan ge ringar på vattnet, i form av nya samarbeten mellan såväl hälso- och sjukvården, omsorgen, kulturen och forskarvärlden, säger Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd, Region Stockholm.

Anna Starbrink hälsade välkommen tillsammans med Karolinska Institutets prorektor Karin Dahlman-Wright. Öppningstalare var Lord Howarth of Newport, vice ordförande i brittiska All-party Parliamentary Group on Arts, Health and Wellbeing. I eftermiddagens panelsamtal deltog bland annat kulturnämndens ordförande Gunnel Orselius-Dahl.

Kompetenscentrum för kultur och hälsa är ett resultat av ett samarbete mellan hälso- och sjukvårdsförvaltningen och kulturförvaltningen och detta var den första konferensen som centrumet anordnade.

Talen går att se i efterhand på www.facebook.com/kulturochhalsa 

konferens
Syntolkning: konferenslokalen med fyllda publikgradänger, en scen och ovanför scenen: en vävd gobeläng ©Miriam Bäckström/Bildupphovsrätt2018.